Ons doel is het verbeteren van de toekomstperspectieven voor patiënten met schizofrenie en andere complexe hersenaandoeningen. Tot nu toe hebben we ons doel nagestreefd op de volgende drie manieren:
Onze methoden om gemeenschappelijke symptomen van complexe hersenafwijkingen beter te begrijpen zijn breed en omvatten verschillende hersen imaging technieken (EEG, MEG, DTI, fMRI, sMRI, MRS), fenomenologie, epidemiologie, lokale hersenstimulatie (rTMS, tDCS, invasieve corticale stimulatie), (epi) genetica en proof of concept studies.
hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische aandoeningen.
psychosis, hallucinaties, transdiagnostische symptomen
Ongoing projects:
Grants | Year of award |
Hersenstichting | 2018 |
Stichting MS Research | 2018 |
ZONMW, Goed Gebruik Geneesmiddelen GG2 | 2018 |
Stanley Foundation | 2018 |
QNRF NPRP11S-0119-180341 | 2018 |
ZONMW, Goed Gebruik | 2017 |
Inzicht in hallucinaties vereist een gezamenlijke inspanning om fenomenologie, cognitie en onderliggende mechanismen in hallucinerende patiënten met ernstige aandoeningen te onderzoeken. We hebben tot nu toe deelnemers met diverse aandoeningen zoals schizofrenie, affectieve psychose, post-traumatische stress-stoornis, persoonlijkheidsstoornis, ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie, gehoorverlies, gezichtsvermogenverlies, delirium en post-chirurgische status opgenomen. Deze brede integratie was mogelijk door middel van vruchtbare samenwerkingen met het Alzheimer Centrum VUmc, Parnassia, Afdeling Neurologie UMCG en Diaconnessen en Antonius Ziekenhuis.
De directe vergelijking van fenomenologie werd mogelijk gemaakt door een vragenlijst te ontwerpen die voor diverse gebruikt kan worden, zie www.qpeinterview.com
Publiekelijk Project 2016
In 2016 lanceerden we een groot online onderzoek samen met het Weekend van de Wetenschap (een nationale organisatie ter stimulering van het publieke belang in de wetenschap) en Nemo Science Museum. Fenomenologie van hallucinaties werden beoordeeld via de website www.zieikspoken.nl en cognitie werd getest door het meten van snelheid en nauwkeurigheid op twee tests. Drugsgebruik, slaap, eenzaamheid en atopie werden onderzocht en gehoorverlies werd beoordeeld. Tot nu toe hebben meer dan 10,000 deelnemers deze online test afgerond.
tDCS als therapie voor hallucinaties
Wanneer patiënten auditieve hallucinaties ervaren, zien we uitgebreide activering van de gebieden geassocieerd met taalproductie en perceptie in beide hersen hemisferen. Locale stimulatie met transcraniale magnetische stimulatie(TMS) en transcraniale directe stroom stimulatie(tDCS) kan activiteit in de lokale gebieden verminderen die direct onder de schedel liggen. Deze studie biedt 10 behandel sessies in een poging om de frequentie en de ernst van auditieve hallucinaties te verminderen. De studie vindt plaats in het UMCU, Parnassia en Bergen (Noorwegen).
Immune studies
Twee gerandomiseerde controlestudies beoordelen de verhoging van veiligheid en werkzaamheid met anti-inflammatoire geneesmiddelen bij mensen met een schizofrenie-spectrum stoornis. Het belangrijkste resultaat is de ernst van de symptomen. De belangrijke secundaire resultaten zijn het algemene functioneren, bijwerkingen, hersenen volume, PK11195-binding (PET), perifere ontsteking en cognitie. De Simvastatine studie wordt uitgevoerd in het AMC, UMCG, GGZ Ingeest, Altrecht, Reinier van Arkel Stichting, GGZ Centraal, Arkin en GGZ NoordHolland Noord. Op 11 mei wordt een symposium georganiseerd om de 100ste inclusie te vieren. De prednisolon studie wordt uitgevoerd in het UMCU, Yulius, GGZ Hoogheemraadschap, ZN Antwerpen en Bergen (Noorwegen).
Rapsodi
Het is al lang bekend dat vrouwen met schizofrenie een veel betere prognose hebben dan mannen, maar dit voordeel verdwijnt na de menopauze. Verschillende kleine studies hebben effect van oestrogeen en afgeleiden van oestrogeen op symptomen en cognitie gevonden. Deze studie onderzoekt of er een verhoging van veiligheid en effectiviteit van raloxiphene bij mannen en vrouwen met schizofrenie-spectrum stoornissen is. De studie wordt uitgevoerd in het UMCU, AMC, GGZ Centraal, GGZ Eindhoven en ZN Antwerpen.
7-ECT is voor ernstige depressie de meest effectieve behandeling van alle psychiatrische interventies. Maar we begrijpen slechts gedeeltelijk het werkingsmechanisme. Deze studie meet, structuur, functie en circulatie van de belangrijkste hersenstructuren voor en na ECT bij patiënten met unipolaire en bipolaire depressie.
Onze groep is actief in Nederlandse en internationale media. Hieronder vindt u een selectie van onze krantenartikelen en tv en radio items.
Onze groep geeft regelmatig presentaties over hallucinaties, psychoses, lokale stimulatie, hersenaandoeningen of specifieke projecten. Enkele voorbeelden van presentaties kunnen worden bekeken via de onderstaande links.
Voor het boeken van een presentatie door Iris, neem dan contact op met Speakers Academy.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now