Groepsleiders

Iris Sommer Prof. Dr

Position hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische aandoeningen.
Research fields psychosis, hallucinaties, transdiagnostische symptomen
  • Research Profile
  • Iris Sommer studeerde Geneeskunde in Amsterdam en Volksgezondheid in Maastricht. Ze promoveerde cum laude aan de Universiteit Utrecht in 2004 op beeldvorming van de hersenen in schizofrenie. In 2011 werd Sommer benoemd tot hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waar ze de Voices Clinic startte.  Sinds 2016 is ze gast hoogleraar aan het Noorse Center of Excellence, Universiteit van Bergen, afdeling Medische en Biologische Psychologie. Momenteel is zij hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische stoornissen in de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG. Ze ontving een Veni, Vidi, Clinical Fellowship, een TOP subsidie van ZonMw en onlangs een grote subsidie om de effecten van antipsychotische onderhoudsbehandeling in vroege psychose te bestuderen.
    Professor Sommer werd verkozen tot lid van de Jonge Akademie van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en is lid van het Permanente Comité voor grote onderzoeksinfrastructuur bij het NWO. Ze is consultant bij GABATHER, een klein bedrijf dat nieuwe een GABAerge behandeling ontwikkelt voor psychiatrische aandoeningen en is lid van de Nederlandse Commissie voor Wetenschaps Integriteit (LOWI). Ze is associate editor van de wetenschappelijke tijdschriften Shizofrenie Bulleting, Psychological Medicine en het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG).
    Zij publiceerde twee populaire wetenschaps boeken. Het meest recente, Haperende Hersenen, werd een nationale bestseller. Sommer publiceerde meer dan 250 artikelen over hallucinaties, taal, cognitie en psychose. Haar huidige onderzoek interesse is gerelateerd aan de associatie tussen cognitieve dysfunctie en activiteit van het immuunsysteem. Haar doel is het ontwikkelen van nieuwe behandeling om mensen met cognitieve gebreken te ondersteunen tijdens hun herstel van medische, psychiatrische of neurologische aandoeningen.
Share this:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×