Groepsleiders
Position Professor, Projectleider
Research fields Celbiologie, intracellulair eiwittransport, cellulaire organisatie
  • Research Profile
  • Sven van IJzendoorn behaalde zijn Master diploma aan de Universiteit van Maastricht in 1995 en zijn doctoraat (cum laude) aan de Rijskuniversiteit (laboratorium van Dick Hoekstra) in 1999. Met een lange-termijn Fellowship van de Human Frontier Science Program (HFSP) deed hij postdoctorale studies aan de Universiteit van Californië San Francisco (UCSF) in het laboratorium van Keith Mostov.

    Daarna keerde hij terug naar Nederland om zijn onderzoeksgroep te starten in de Afdeling Celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar hij momenteel als hoogleraar is aangesteld. Zijn onderzoek richt zich op de moleculaire mechanismen die de intracellulaire dynamiek van eiwitten, lipiden en membranen reguleren in relatie tot de functionele organisatie van cellen, en te begrijpen hoe deze mechanismen bijdragen aan gezondheid of, wanneer verstoord, in ziekte. In deze context richt zijn onderzoek zich ook op het ophelderen van de pathogenese van zeldzame aangeboren afwijkingen, het ontwikkelen van patiënt-specifieke iPSC-gebaseerde cel modellen en het identificeren van aanknopingspunten voor nieuwe therapeutische strategieën.

    Sven van IJzendoorn is lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de studie van de lever (NASL), lid van de adviesraad van de Nederlandse Vereniging voor Celbiologie, lid van de redactieraad van ‘ tissue barriers ‘, curator van het internationaal register van patiënten met microvillus insluitings ziekte, en programmaleider van het UMCG centrum voor lever, spijsverterings & metabole ziekten.

Share this:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×