Position | Projectleider |
Research fields | Effecten van straling op normal weefsel |
Rob Coppes behaalde zijn doctoraat in de moleculaire farmacologie aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1993. Aangetrokken door de mogelijkheid om een farmacologische benadering te gebruiken om door straling geïnduceerde weefselbeschadiging te verminderen accepteerde hij een postdoc in de Afdeling Radiobiologie(Rijksuniversiteit Groningen) onder leiding van profs A.W.T. Konings, A. Vissink en later Prof. H.H Kampinga.
In 2000 verhuisde hij naar de Afdeling Radiotherapie als klinisch stralings bioloog en begon zijn eigen lab bij het Afdeling Celbiologie om zich te concentreren op het effect van bestraling op normale weefsels zoals, long-en speekselklieren. Hij werd een volwaardige hoogleraar radiotherapie met focus op de stralings biologie van normale weefsels in 2012. Zijn lab ontwikkeld in vivo en in vitro-modellen voor de zuivering en karakterisering van stam/voorlopercellen van muizen, rat en menselijke speeksel en schildklier en de slokdarm. Dit leidde tot de ontwikkeling van een protocol voor volwassen stamceltherapie voor door straling geïnduceerde hyposalivatie en xerostomie. Dit protocol nu wordt vertaald naar de kliniek.
Momenteel onderzoekt zijn groep of het mogelijk is om van patiënt afgeleide tumor organoids te gebruiken zijn in de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicatie. In 2015 ontving hij de Bacq-en-Alexander-prijs van de European Radiation Research Society als een uitstekende Europese onderzoeker om de prestaties op het gebied van stralings onderzoek te erkennen.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now