Postdoctorale onderzoekers
Position
Research fields
 • Research Profile
 • Titel: Epigenetische regulering van neuroimmune tolerantie in microglia
  Project: Blootstelling aan endotoxines, met inbegrip van bacteriële celwandcomponenten, kan leiden tot een proces genaamd endotoxine tolerantie (ET) van macrofagen, gekenmerkt door een ernstig verminderde inflammatoire reactie op latere blootstelling aan endotoxines. Bij menselijke sepsis patiënten, ET is gecorreleerd met onderdrukking van het immuunsysteem en een hoge verhoogde sterfte. Daarnaast, patiënten die sepsis overleven lijden aan langdurige cognitieve stoornissen en functionele handicaps, en is hun kwaliteit van leven ernstig verminderd.
  ET komt ook voor in microglia, de macrofagen in het centrale zenuwstelsel (CNS) en dit wordt geassocieerd met blijvende schadelijke effecten op de hersen fysiologie. Perinatale blootstelling aan LPS verhoogt het risico van cognitieve tekorten bij volwassenen door middel van langetermijnprogrammering van neuroimmuun reacties. Onderliggende mechanismen van microglia ET tolerantie en downstream cognitieve en neurodegeneratieve effecten zijn zeer slecht begrepen en zijn de focus van deze studie.
  Financier: NWO
  Titel: Ontrafelen van de rol van microglia in MS laesie progressie vanuit een single-cel perspectief
  Project: Glial cellen vervullen meerdere essentiële functies in het centrale zenuwstelsel (CNS). Vooral een bepaald type glial cel die het aangeboren immuunsysteem vertegenwoordigt in het CNS, microglia, zijn betrokken bij de oorsprong en progressie van MS. Als gevolg daarvan bieden zij een potentieel therapeutisch doelwit. Nochtans, is de nauwkeurige bijdrage van microglia aan ziektevooruitgang onduidelijk. Bij MS patiënten wordt een breed scala van microglia fenotypes waargenomen, afhankelijk van hun exacte locatie ten aanzien van laesies en het type laesie. Om te bepalen of en hoe microglia echte therapeutische doelen zijn in MS, streven we ernaar om deze verschillen tussen de individuele cellen te identificeren op een moleculair niveau.
  Financier: Stichting MS Research
Share this:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×