Welkom op de pagina van het No Guts No Glory onderzoek!
In oktober 2020 heeft Prof.dr. Iris Sommer de jubileumprijs van de Hersenstichting gewonnen (klik hier voor het bericht). Met de toekenning van 1 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek gaan wij onderzoeken of het verbeteren van de darmgezondheid een gunstig effect heeft op vier veelvoorkomende hersenaandoeningen. Wij zijn geïnteresseerd in schizofrenie, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
Ervaringsdeskundigen van Anoiksis, PlusMinus, Alzheimer Nederland en Parkinson Vereniging hebben mee gewerkt aan dit plan. Zij blijven gedurende het project een belangrijke rol spelen in communicatie, het bewaken van de belasting van deelnemers en het beoordelen en bijsturen van het project.
Op deze website kunt u meer lezen over de verschillende onderdelen van het project, welke onderzoekers mee werken en vindt u een globale planning. Daarnaast houden we u via deze website op de hoogte van nieuwtjes, mijlpalen en resultaten van het project.
[[Voedingsinterventie
Binnen dit onderdeel van het project gaan we onderzoeken wat het effect van een ontstekingsremmend voedingspatroon is op de darmgezondheid, het functioneren en welbevinden van mensen met hersenaandoeningen. Bij dit project krijgen 84 deelnemers gedurende 12 weken gratis voedingsboxen aan huis bezorgd. De deelnemers worden verdeeld over 2 groepen, de eerste groep begint direct met de voedingsboxen, de tweede groep krijgt de boxen na 36 weken. De totale duur van de studie per deelnemer is 60 weken. In deze periode komen wij 6 keer bij de deelnemer aan huis voor afname van bloed, verzameling van ontlasting en het afnemen van vragenlijsten.
Wilt u deelnemen? Dat kan, als u woont in Groningen, Drenthe of Friesland, u tussen de 18 en 80 jaar oud bent en een van de 4 hersenaandoeningen heeft. Daarnaast is het belangrijk dat u bereid bent gedurende 12 weken uitsluitend van de voedingsboxen te eten. Wilt u meer informatie of twijfelt u of u kunt deelnemen, neem dan contact op met de onderzoekers via: nogutsnoglory@umcg.nl ]]
[[Mini-darmpjes
In een laboratorium gaan we mini-darmen kweken met behulp van stamcellen uit urine. Het ontwikkelen van mini-darmpjes leert ons veel over de darmen van patiënten met hersenaandoeningen. Op deze manier kunnen we kijken welke bijzonderheden er te vinden zijn in de darmen van patiënten. Daarnaast kunnen we veilig testen welke combinatie van levende bacteriën (probiotica) het meest geschikt is voor patiënten met schizofrenie, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.]]
[[Probiotica studie
Op basis van de resultaten van de vorige twee studies gaan we onderzoeken wat het effect is van diagnose-specifieke probiotica op de darmgezondheid en het algehele functioneren. Bij dit project krijgt de helft van 88 deelnemers met een van de vier hersenaandoeningen deze probiotica. Het andere deel krijgt een middel dat geen werkzame stoffen bevat, een placebo. Na 6 maanden worden de placebo-groep en de probiotica-groep omgewisseld. Zo zijn de verschillen tussen wel of geen probiotica goed te zien.]]
[[Globale planning
Het hele project duurt vijf jaar. Op dit moment zijn wij nog in de opstartfase van het onderzoek. Wij verwachten dit jaar nog te starten met de voedingsinterventie en de ontwikkeling van de mini-darmpjes. In 2023 zal de probiotica studie gaan beginnen.
Via nieuwsbrieven en deze website houden wij u op de hoogte van het verdere beloop van dit project. De eerste nieuwsbrief verschijnt in juli 2021.]]
[[De onderzoekers
Bij dit project is een groot team van wetenschappers met verschillende achtergronden betrokken. Hieronder stellen enkele onderzoekers zich voor.
Ik ben Astrid, voedingswetenschapper en recent gepromoveerd op een onderzoek naar de link tussen voeding en de ziekte van Alzheimer. Bij het No Guts No Glory project heb ik een coördinerende rol en ben verantwoordelijk voor een goede en heldere communicatie met deelnemers en andere belangstellenden.
Hallo! Mijn naam is Lianne en ik heb Voeding en gezondheid gestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Al tijdens mijn bachelor raakte ik gefascineerd door de relatie tussen darm en hersenen: de gut-brain axis. Daarom ben ik mij tijdens mijn master gaan specialiseren op zowel de hersenen als de darmen en het microbioom. Binnen het No Guts No Glory project zal ik als promovenda aan de slag gaan met het maken van ‘darm organoiden’, oftewel minidarmpjes. In deze minidarmpjes zal ik op zoek gaan naar ziekte-specifieke afwijkingen die mogelijk darmklachten veroorzaken of zelfs gelinkt zijn aan de progressie van de ziekte. Daarnaast hoop ik voor elk ziektebeeld een mix van gezonde darmbacteriën (probiotica) te vinden die de gezondheid van de darm zo optimaal mogelijk verbetert. Ik kijk er naar uit de komende jaren mijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een hersenaandoening!
Hoi! Mijn naam is Sophie en ik ben gek op sport en lekker eten. Het lichaamsproces van voedingsmiddel tot poep interesseert mij al van jongs af aan. Tijdens mijn masterstudie Behavioural and Cognitive Neuroscience aan de Rijksuniversiteit Groningen werd mijn fascinatie voor de mogelijke invloed van voeding op het mentale welzijn en functioneren nog meer vergroot. Je hoort vaak dat gezonde voeding, voldoende beweging en verminderd stress belangrijke factoren zijn voor een gezonde leefstijl. Maar hoe zit dat als je getroffen bent door een hersenaandoening? Wat kan voeding dan betekenen? Ik zal mij de komende jaren richten op de vraag wat het effect van een ontstekingsremmend voedingspatroon is op de darmgezondheid, het functioneren en welbevinden van mensen met hersenaandoeningen. Als promovenda op de dieet studie, heb ik een belangrijke uitvoerende en coördinerende rol in het onderzoek. Samen hoop ik de wetenschappelijke kennis van voeding op hersenen te vergroten!
Mijn naam is Joey en ik ben bij het No Guts No Glory project actief bij de PR en marketing. Daarnaast ben ik masterstudent Klinische Neuropsychologie en Business Administration met een specialisatie in Digital Marketing. Deze kennis en creatieve vaardigheden zet ik dan ook met veel plezier in bij de promotie van het NGNG onderzoek.
]]
[[Communicatie en nieuws
Meer informatie over waarom de hersenstichting dit onderzoek steunt vindt u hier: https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/onderzoek/de-rol-van-de-darmen-bij-hersenaandoeningen/. ]]
[[Contact
]]