Cognitive Neuroscience Center

Het Cognitive Neuroscience Center (CNC) faciliteert functioneel hersenonderzoek en levert apparatuur voor 3T MRI-scans, elektro-encefalografie (EEG), transcraniële magnetische stimulatie (TMS) en nabij-infrarood spectroscopie (NIRS). Wij ondersteunen data-acquisitie en analyse van onze klanten uit het UMCG, RuG, en andere partijen, met inbegrip van organisaties die klinisch onderzoek doen. Hoewel onze focus ligt op functioneel hersenonderzoek voorzien we ook in MRI-scan slots voor klinische studies, waaronder neurochirurgie, cardiologie en nefrologie en werken we samen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Radiologie om de integratie met het Medical Imaging instituut te ondersteunen.

IMG_7815

Het CNC biedt werkruimte voor medewerkers en promovendi van afdelingen van het UMCG en de faculteiten Letteren en Psychologie, en is een populaire site voor het schrijven van een scriptie en voor de wetenschap keuzevakken van bachelor- en masterstudenten.

[[Procedure

 1. Presenteer uw project op de Activation Meeting (AM) in een vroeg stadium van het project. De AM vindt plaats in de oneven weken op dinsdag 16-17 uur in kamer -129 in de kelder van het gebouw, Antonius Deusinglaan 2. EEG voorstellen dienen te worden gepresenteerd tijdens de EEG vergadering, in de kamer 0332A 3e verdieping ADL2 elke laatste dinsdag van de maand.
  Tijdens deze bijeenkomsten kunt u feedback krijgen op uw concept voorstel; het doel, ontwerp en vrijwilligers / patiënt selectiecriteria etc.
  Om uw presentatie te plannen kunt u contact opnemen met Hedwig van Oosten, of tel. +31 50 361 64 44.
 2.  Na de AM dien een korte samenvatting van het project, twee A4-pagina’s, in bij Hedwig van Oosten.
  Een TC Samenvatting TC_summary_fMRI_blueprint, en een TC_summary_EEG_blueprint kan hier gedownload worden.
  De samenvatting zal in het thema-coördinatoren vergadering (TC) worden besproken. Uw voorstel zal vervolgens worden beoordeeld zoals een wetenschappelijk artikel: De wetenschappelijk directeur van het NIC benoemt 1 of 2 onafhankelijke wetenschappelijke reviewers en vraag hen om uw voorstel te evalueren.
  Gelieve tot 5 geschikte onafhankelijke beoordelaars voorstellen bij het indienen van uw voorstel. U heeft dan een kans om de vragen / kwesties die door de beoordelaars worden benoemd te beantwoorden, uw antwoord zal worden teruggestuurd naar de beoordelaars. Op basis van het tweede verslag van de beoordelaars, zal de wetenschappelijk directeur u een actie brief waarin staat onder welke voorwaarden u de faciliteiten kunnen gebruiken sturen. Indien de commissie uw voorstel accepteert kun u uw protocol naar de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC) sturen.
  De wetenschappelijk directeur,  zal op basis van het verslag van reviewers, ook de prioriteit van het project bepalen.
 3.  Stuur na ontvangst van de brief van de goedkeuring van de METC, een kopie naar Hedwig van Oosten, CNC, interne Postcode FA32, Antonius Deusinglaan 1, 9700 AD Groningen.
 4. Na het verzenden van de METC toestemming kunt u kunt contact opnemen met Anita Kuiper om MRI-tijd of met Peter Albronda om EEG-tijd te plannen.

]]

[[ Apparatuur

3 Tesla MR-scanner
Het CNC heeft een 3 Tesla Philips Intera MR-scanner. Het merendeel van het fMRI-onderzoek wordt gedaan met ofwel de 6- of 8-kanaals SENSE head-coil. Er is ook een T / R head coil beschikbaar die wordt gebruikt in combinatie met het MR-compatible EEG-systeem en voor het merendeel van het spectroscopie onderzoek. Om visuele stimuli te presenteren aan de proefpersonen is een beamer in combinatie met een PC geïnstalleerd. Het forp-systeem wordt gebruikt voor het synchroniseren en het integreren van de MR-gegevensverwerving met de stimulus en de respons van het proefpersoon. Er is ook een MR-compatibele eyetracker en een MR-compatible force-transducer beschikbaar. Een dummy scanner is aanwezig om proefpersonen te trainen en om ze kennis te laten met de scanner.

EEG-apparatuur

Op het CNC zijn twee onafhankelijke cabines beschikbaar voor het meten van EEG.
De metingen worden uitgevoerd met een 64 kanaals EEG versterker (merk en type: TMSI Refa8-64/72). De registratie en analyze van EEG-data worden gedaan met software van Brain Products.
Als standaard stimulus software gebruiken wij E-prime maar in overleg met de EEG-technicus kan ook gebruik gemaakt worden van andere software omgevingen zoals Matlab.

De EEG-labs werken volgens een voor het CNC opgezet standaard protocol zodat kwaliteit en betrouwbaarheid gehandhaafd worden.

NIRS

Wij zijn uitgerust met twee NIRS machines en zijn specifiek uitgerust voor het gelijktijdig meten van NIRS en EEG. De 32 kanaals EEG caps zijn geschikt voor TMS stimulatie.
Onze mobiele NIRS  (NIRX medische technologieën) kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Zo kan men de hersenen activiteit tijdens het fietsen, wandelen of het doen van een andere sport meten.

TMS-apparatuur
H
et CNC heeft twee volledig uitgeruste TMS-labs met een Magstim Rapid stimulator en een Medtronic MagPro 100 stimulator. Vijf spoelen zijn beschikbaar: twee figuur acht spoelen, een ronde spoel, een placebo spoel en een MRI-compatibele spoel.

Het CNC is ook uitgerust met een zwak veld TMS (micro TMS) machine.

Data-analyse faciliteiten
Voor de data-analyse zijn ongeveer 50 PC’s met zowel Linux als Windows beschikbaar .

]]

+ Contact

Cognitive Neuroscience Center
Interne Postcode FA32,
Antonius Deusinglaan 2,
9713 AW Groningen

Voor informatie kunt u contact opnemen met Hedwig van Oosten, telefoon +31 50 361 64 44.

Routebeschijving_CNC_NL,

Share this:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×