2022 BBRF Young Investigator Grants voor Inge Holtman en Marieke Begemann.

29 augustus 2022
De Brain & Behaviour Research Foundation (BBRF) kent de Young Investigator Grant toe aan veelbelovende onderzoekers om hun loopbaan in de neurowetenschappen en psychiatrie te starten als onafhankelijke onderzoeksfaculteit en pilotgegevens te verzamelen om grotere fondsen aan te vragen.

 

Doorgaan of niet doorgaan? Onderzoek naar het effect van antipsychotische onderhoudstherapie op hersenvolume bij eerste psychose met behulp van een gerandomiseerd ontwerp – Dr. Marieke Begemann

Dr. Marieke Begemann ontvangt een BBRF YIG-beurs voor 2022. Ze is een postdoctoraal onderzoeker en projectmanager HAMLETT-onderzoek in de groep van prof. Iris Sommer. Deze BBRF-subsidie ​​geeft Marieke de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de effecten van antipsychotica op het hersenvolume. Dit is een subproject dat is geïmplementeerd binnen een grotere Nederlandse studie, genaamd HAMLETT (hamlett.nl), waarin patiënten in de eerste aflevering worden gerandomiseerd naar voortzetting van hun antipsychotische bemiddeling of geleidelijke verlaging/stopzetting van de dosis.

 

Identificeer de moleculaire en cellulaire mechanismen die specifieke klinische symptomen geassocieerd met ernstige depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie mediëren door middel van (single-nucleus) transcriptoomprofilering. – Dr. Inge R. Holtman.

 

Dr. Inge R. Holtman, Rosalind Franklin Tenure Track-groepsleider, ontvangt een Brain and Behaviour Research Foundation (BBRF) jonge onderzoekersprijs, ter waarde van $70.000. Deze financiering zal worden gebruikt om schizofrenie, bipolaire stoornis en depressieve stoornis te bestuderen, drie psychische aandoeningen die een uitgesproken klinische en genetische overlap vertonen. Dit project heeft tot doel de neurobiologische mechanismen te identificeren die psychiatrische symptomen geassocieerd met deze aandoeningen mediëren en is gebaseerd op de Nederlandse Neurogenetica Database, in samenwerking met de Nederlandse Hersenbank.

Back to previous page