Iris Sommer geselecteerd als Distinguished Lorentz Fellow

16 december 2021
Psychiater Iris Sommer van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt de Distinguished Lorentz Fellowship 2022/23 voor haar onderzoek naar computationele taalkunde in de psychiatrie. Tijdens haar fellowship zal ze gaan ontrafelen hoe psychotische stoornissen kunnen worden herkend en gemonitord door automatische taalanalyse.

Professor Sommer is één van ’s werelds belangrijkste experts op het gebied van schizofrenie. In haar werk is ze op zoek naar objectieve maatstaven, zogeheten biomarkers, die kunnen vaststellen of een patiënt een psychose heeft. Sommer keek daarvoor bijvoorbeeld naar hersenscans en bloedonderzoek, maar die biomarkers blijken een psychose niet goed te kunnen herkennen. Gelukkig laat recent onderzoek van Sommers team zien dat het taalgebruik van patiënten wél betrouwbare informatie oplevert over of iemand een psychose heeft. Sommer en haar collega’s ontwikkelen daarom nu kunstmatige intelligentie die kan analyseren wat patiënten zeggen en hoe ze dat zeggen, zodat een ​​psychotische stoornis gediagnosticeerd en gemonitord kan worden.

De DLF Fellowship stelt Iris Sommer in staat om deze taalkundige software naar een hoger niveau te tillen, door intensief samen te werken met experts uit andere disciplines, met name taalkundigen en computerwetenschappers. Het doel is om te zien of geautomatiseerde spraakanalyse ook werkt in andere talen, en om kunstmatige intelligentie software te bouwen die nauwkeurig maar ook ethisch verantwoord is.

Arjen Doelman, directeur van het Lorentz Center: “Het werk van Iris Sommer is inherent multidisciplinair en combineert taalkunde, kunstmatige intelligentie (Al) en neurowetenschappen om nieuwe instrumenten voor diagnose en behandeling in de psychiatrie te ontwikkelen. Deze rijke mix van medische, natuur- en sociale wetenschappen met een directe impact in het dagelijks leven vormt de kern van waar het NIAS-Lorentz samenwerkingsprogramma om draait.”

 

Over Iris Sommer

Prof. Sommer is hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, klinisch psychiater aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en directeur van het onderzoeksinstituut Brain and Cognition. Ze promoveerde aan de Universiteit Utrecht, waarna ze meer dan 300 peer-reviewed artikelen publiceerde. Van 2012-2016 was zij lid van De Jonge Akademie (KNAW) en in 2020 gekozen tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Zij heeft meerdere internationale onderzoeksconsortia geleid en is één van de oprichters van het internationale Discourse in Psychosis Consortium. Naast haar academische werk heeft ze vier populair-wetenschappelijke boeken geschreven, waarvan twee nationale bestsellers (Haperende Hersenen, 2015 en Het Vrouwenbrein, 2020). Ze houdt regelmatig presentaties voor het algemene publiek, zoals onlangs op het Gala van de Wetenschap.

 

Over het fellowship

Het Distinguished Lorentz Fellowship stimuleert onderzoek dat de kloof tussen alfa-, gamma- en bètawetenschappen overbrugt. Het is opgezet door het Netherlands Institute for Advanced Study en het Lorentz Center als onderdeel van het NIAS-Lorentz programma, dat interdisciplinair onderzoek stimuleert. In de herfst van 2022 zal de prijs worden toegekend door Louise Gunning, voorzitter van de NIAS-Lorentz Adviesraad. Eerder ontvingen onder anderen cultureel bioloog Franjo Weissing, psycholoog Iris van Rooij en epidemioloog Luc Coffeng het fellowship.

 Over NIAS en Lorentz Center

NIAS is een intellectuele vrijhaven en stimuleert interdisciplinair en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek in de sociale – en geesteswetenschappen. NIAS biedt tijdelijke fellowships aan academici, journalisten, kunstenaars en schrijvers, die samenkomen in een omgeving waar kennisdeling centraal staat. Opgericht in 1971, is het het oudste Institute for Advanced Study van Europa en onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Het Lorentz Center stimuleert kennisuitwisseling en is een centrum voor meerdaagse internationale workshops in Leiden.

Voor vragen of beeldmateriaal:

Kahliya Ronde
Communications Officer
+31 (0)20 224 67 07
kahliya.ronde@nias.knaw.nl

Back to previous page