18 maart BRAIN AWARENESS WEEK thema VERGETEN

13 maart 2019

Van 11 tot 17 maart is het Brain Awareness Week. Deze week grijpen we aan om aandacht te vragen voor ons prachtige brein en de aandoeningen die het bedreigen. Onder de noemer Marvelous Mind maken Groningse hersenwetenschappers de laatste inzichten rondom onze hersenen op uiteenlopende manieren toegankelijk voor een breed publiek. Zo vertonen we op maandag 18 maart, tijdens de Brain Awareness week, de film: ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’. In deze film wil Joel (Jim Carry) alle herinneringen aan zijn ex (Kate Winslet) laten wissen. Een obscuur bedrijfje met een merkwaardige machine gaat hem daarbij helpen.

Vergeten is één van de vele klachten van mensen met dementie. Ook mensen met andere aandoeningen, zoals multiple sclerose, depressie, schizofrenie en Parkinson hebben vaak moeite met het geheugen. Meestal willen we juist NIET vergeten, maar toch is vergeten een heel nuttige functie. Net zoals dat een smartphone af en toe opgeruimd moet worden, moet ook overbodige informatie vergeten worden. De postcode van je vorige adres bijvoorbeeld; weg ermee.

Andere dingen zou je juist graag willen vergeten, maar staan in het  geheugen gegrift. Bijvoorbeeld een heftig ongeluk, de pijnlijke dood van een familielid, de breuk met je geliefde. Geheugenverlies kan verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld dat alles uit het recente verleden vergeten wordt, ook wel retrograde amnesie genoemd. Als die direct na een nare beleving zou optreden, zou je in theorie iets specifiek kunnen vergeten. In de praktijk werkt dit niet zo, maar in experimentele setting wordt wel gekeken of gebeurtenissen actief vergeten kunnen worden, om zo het ontwikkelen van een posttraumatische stress stoornis (PTSS) te voorkomen.

Dit werpt dezelfde vragen en dilemma’s op als in de film naar voren komen. Moet je pijnlijke herinneringen willen wissen, wat zijn de risico’s en hoe reëel is het scenario van de veelgeprezen film eigenlijk?

De film wordt ingeleid door prof. Iris Sommer, neurowetenschapper aan het UMCG en auteur van o.a. ‘Haperende Hersenen’ en ‘de Zeven Zintuigen’. Zij legt uit hoe herinneringen in de hersenen worden opgeslagen en weer verdwijnen. Welke ingrepen een retrograde amnesie kunnen uitlokken en na afloop van de film gaat ze met u in discussie of de mogelijkheid voor “selectief vergeten” te verwerpen of te omarmen is.

We hopen je te verwelkomen en met jou van gedachten te wisselen

Op 18 maart van 19.00-21.00

Groninger Forum, Hereplein 73

Groningen

Meer weten? Kijk op onze site https://www.rug.nl/marvelousmind

Back to previous page