ZonMw grant received by Sommer group

16 July 2020

The Iris Sommer group received a ZonMw grant of max. € 589.300,- for the project “Fewer cognitive side-effects of electroconvulsive therapy with rivastigmine patches”.

Elektroconvulsieve therapie (ECT) is een zeer effectieve behandeling tegen ernstige depressie. Toch wordt ECT slechts zeer beperkt toegepast. Dat komt door de nare bijwerkingen van ECT: het denkvermogen wordt tijdelijk aangetast. Deze bijwerking wordt door patiënten, terecht, als zeer beangstigend ervaren.

Onderzoek met muizen toonde dat ECT de zenuwen aantast die acetylcholine als boodschapperstof gebruiken. Nu bestaat er een veilig medicijn dat de afbraak van acetylcholine remt: rivastigmine. Wij verwachten dat dit middel het denkvermogen tijdens ECT significant zal verbeteren.

In deze studie zullen we depressieve patiënten, die ECT ondergaan uitnodigen voor deelname, die bestaat uit een aantal vragen (totaal 40 minuten) aan begin en eind van de studie en het dagelijks aanbrengen van een pleister.

Wanneer rivastigmine inderdaad zorgt voor minder problemen met het denkvermogen, kunnen meer patiënten profiteren van de effectiviteit van ECT en zijn zij eerder van hun depressie verlost.

 

Back to previous page