Eiwitklontering blijkt oorzaak, geen gevolg van hartziekte en dementie

19 December 2018

 

Eiwitklontering in de hart-cellen blijkt een oorzaak te zijn van de hartspierziekte cardiomyopathie, en niet het gevolg zoals vanuit wetenschap en farmacie de laatste tijd vaak is aangegeven. Het is waarschijnlijk ook een oorzaak van de ziekte van Alzheimer.

Een groot internationaal onderzoek onder leiding van hoogleraar celbiologie Harrie Kampinga en celbioloog Steven Bergink van het UMCG laat zien dat een mutatie in het systeem dat zorgdraagt voor eiwitten in cellen (het Hsp70 netwerk) kan leiden tot een zeldzame vorm van cardiomyopathie. Dit is een hartspierziekte, waardoor het hart kan minder goed samentrekken/ontspannen.

De eiwitklontering die gevolg is van de celmutatie blijkt de rechtstreekse oorzaak te zijn van deze vorm van de hartspierziekte, waardoor patiënten op jonge leeftijd komen te overlijden. De onderzoekers publiceren hierover in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad Nature Communications.

Dit resultaat betekent volgens de onderzoekers dat de bewering dat eiwitklontering meer een gevolg en bijverschijnsel is van ziektes zoals Alzheimer onjuist is. Het zou ook betekenen dat medicijnen die het klonteren van eititten tegengaan, iets kunnen uitrichten tegen ziektes zoals dementie en hartaandoeningen. De onderzoekers houden wel als slag om de arm dat het resultaat in een laboratorium is bereikt.

Kampinga: ,,Dit resultaat maakt dat we op een andere manier naar eiwitklontering moeten kijken. Remming van het proces van eiwitklontering kan perspectief bieden om het optreden van verschillende ziektebeelden tegen te gaan of te vertragen. Het zal overigens nog veel jaren van onderzoek vergen voordat het zo ver is. Ik ga met mijn Amerikaanse collega’s verder op de lijn die we hebben ingezet.’’
Back to previous page