Elf steden zwemtocht – Rob Coppes

02 July 2018

Zwemmen voor toponderzoek

​Op 18 augustus 2018 gaat Olympisch kampioen Maarten van der Weijden een unieke uitdaging aan door een complete elfstedentocht zwemmend af te leggen. Dat doet hij samen met vele andere enthousiaste zwemmers. Met deze sportieve krachttoer hopen de zwemmers veel geld op te halen om veelbelovend kankeronderzoek mogelijk te maken.

Het gaat om de volgende elf onderzoeksprojecten:

  Schildklierweefsel ‘terugkweken’

Na behandeling van schildklierkanker zijn vaak medicijnen nodig om de schildklierfunctie over te nemen. Aan die medicijnen kleven een aantal nadelen. Prof. Rob Coppes onderzoekt of het mogelijk is om met stamcellen nieuw schildklierweefsel te kweken voor deze patiënten. Lees hier het complete verhaal van een bevlogen onderzoeker/zwemmer!

 Wat gaat er mis bij leukemie?

Prof. Jan Jacob Schuringa onderzoekt hoe cellen met elkaar praten. Dat doet hij om erachter te komen wat er nou precies misgaat bij het ontstaan van leukemie. Dit blijkt een complex proces, maar hij blijft positief: “We denken nu te weten in welke richting we het moeten zoeken.” Lees hier het interview.

 Uitzaaiingen na darmkanker: thuis onder controle

Om te controleren op leveruitzaaiingen, komen darmkankerpatiënten geregeld terug naar het ziekenhuis voor foto’s. Dat gaat gepaard met stress. Prof. Kees Verhoef wil die zorgen wegnemen met een snelle, simpele bloedtest vanuit huis. De arts vertelt hier meer over dit project.

 Opsporing verzocht: erfelijke alvleesklierkanker

De vooruitzichten bij alvleesklierkanker zijn slecht. Als de ziekte aan het licht komt, is het vaak al te laat. Prof. Iris Nagtegaal duikt in de genetische achtergrond van alvleeskliertumoren. Ze hoopt dat erfelijke varianten daarmee eerder kunnen worden ontdekt, zo vertelt ze.

 Botkanker blokkeren

Botkankercellen misbruiken hun omgeving om er zelf beter van te worden. Zo kunnen ze uitgroeien en uitzaaiien. Dr. Rubina Baglio onderzoekt de signalen die botkankercellen uitzenden én of je die kunt blokkeren. Lees hier meer over het werk van de Italiaanse onderzoeker.
 Speekselkliersparend bestralen
Hiernaast zien we niet onderzoeker Wouter Vogel, maar een beeld uit zijn onderzoek. Hij brengt de speekselklieren zó in beeld dat hij verwacht ze minder te beschadigen bij bestraling. Lees hier zijn verhaal.
C Chronische vermoeidheid
Veel patiënten kampen tijdens en na kanker met chronische vermoeidheid. Dr. Marije van der Lee wil een behandeling op maat ontwikkelen om deze klachten te lijf te gaan. Meer over dit onderzoek op de website van het Helen Downing Instituut.

  Minder erectieproblemen na prostaatkanker

Bestraling is nodig om de prostaattumor aan te pakken, maar het kan ook voor erectieproblemen zorgen. Dr. Bradley Pieters onderzoekt of de stralingsdosis (én de bijwerkingen) omlaag kunnen. In deze video wenst hij de deelnemers aan de Elfstedentocht veel succes!

 Kinderkanker beter behandelen met computers

Voor dr. Patrick Kemmeren zijn computers zijn laboratorium. Hij speurt in grote hoeveelheden DNA-gegevens naar aanwijzingen over het ontstaan van kanker bij kinderen. Onmisbare kennis voor een betere behandeling. Lees & bekijk hier meer over zijn werk.
Back to previous page