Position | Assistant Professor, Groepsleider Neurocognitie van stemmingsstoornissen |
Research fields | Functionele Neuroimaging, Structurele Neuroimaging, Cognitieve neuropsychiatrie, Neuropsychologie, depressieve stoornis, angststoornissen, preventieve cognitieve therapie, Longitudinal Imaging |
Marie-José van Tol behaalde haar MSc in psychologie aan de Universiteit Utrecht (2004) en promoveerde cum laude aan de Universiteit Leiden (2011). Tijdens haar doctoraat bestudeerde ze de gemeenschappelijke en unieke neurocognitive fundamenten van ernstige depressieve stoornissen en gemeenschappelijke angststoornissen. Na haar afstuderen trad ze toe tot de groep van Prof. André Aleman bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daarna trad ze toe tot het cognitieve en affectieve neuro laboratorium (CANLAB) van Dr Martin Walter aan het Leibniz Institute for Neurobiology (LIN, Magdeburg, Duitsland) om abnormale glutamaat metabolisme en functionele connectiviteit in depressie te bestuderen.
In 2013 keerde ze terug naar de groep van Prof. André Aleman om deel te nemen aan de apathie studie, om de mechanismen van neurostimulative behandeling van apathie bij schizofrenie te onderzoeken. In 2014 kreeg ze een VENI-subsidie van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek en een Fellowship van de Nederlandse Hersenstichting. In 2016 won ze de Early Career Award van de Nederlandse neuropsychologische stichting, en in 2018 won ze de Early Career Award van de Internationale neuropsychologische stichting en de KNAW-Heineken Young Scientist Award in de sociale wetenschappen.
Haar onderzoek richt zich op belangrijke depressieve stoornissen, en vooral factoren die een langdurige loop van deze aandoeningen bevorderen. In samenwerking met de afdeling Psychiatrie van het UMCG is zij betrokken bij de neurologische studie van de Nederlandse studie van depressie en angst (NESDA). Verder is zij de belangrijkste onderzoeker op de NEW-PRIDE Study (www.depressiestudie.com) waar zij onderzoek doet naar de effecten van preventieve cognitieve therapie om de mechanismen van terugval in depressie te begrijpen. Samen met de toegepaste linguïst Prof. Dr. Merel Keijzer en PhD-student Saskia Nijmeijer onderzoekt zij het effect van complexe cognitieve vaardigheidstraining op cognitieve werking en stemming bij ouderen (www.langcom.umcg.nl). In samenwerking met kunstmatige intelligentie expert Dr. Marieke van Vugt en promovendus Marlijn Besten onderzoekt zij hoe negativisme kan worden beïnvloed om depressie te voorkomen.
Sinds 2016 is Marie-José (medeoprichter) lid van de Jonge Akademie Groningen en sinds 2019 is ze lid van Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen(www.dejongeakademie.nl).
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now