Subsidie voor 600.000 euro voor MS onderzoek in Groningen (Eggen/Baron/Kooistra groups)

19 mei 2021
600.000 euro voor MS onderzoek in Groningen

Bij multiple sclerose (MS) raakt de isolerende laag rond de uitlopers van zenuwcellen beschadigd, met zenuwuitval tot gevolg. Centraal in het onderzoek van het MSCNN is de zoektocht naar een oplossing voor (verbeterd) herstel van de myeline. Een beter herstel van myeline zal leiden tot minder klachten en meer kwaliteit van leven voor mensen met MS.

De Stichting MS Research heeft 2 onderzoekssubsidies van elk 300.000 euro toegekend aan het MS Centrum Noord Nederland (MSCNN).

Dr. Wia Baron heeft in eerder onderzoek aangetoond dat het samenklonteren van het eiwit fibronectine het herstel van myeline in de weg staat.
Door deze subsidie kan ze onderzoek doen naar de rol van het eiwit HSP90â in het voorkomen en opruimen van deze fibronectine klonten, waardoor myeline herstel kan plaatsvinden.

Een onderzoeksvoorstel van Prof. Bart Eggen en Dr. Susanne Kooistra werd ook gehonoreerd. Zij zoeken naar antwoorden op de volgende vragen: Waarom en waar in de hersenen ontstaan nieuwe beschadigde gebieden? en Wat is de reden dat de myelinelaag soms wel en soms niet in die beschadigde gebieden herstelt?
Het onderzoek beschreven in beide onderzoeksvoorstellen kan leiden tot het identificeren van nieuwe aanknopingspunten voor betere behandelingsmogelijkheden van (progressieve) MS.

Meer informatie over MS en het MS-onderzoek vindt u op de website van het MS Centrum Noord Nederland.

Back to previous page