Microglia in het nieuws

05 april 2018

Tijdens de laatste paar weken haalden microglia een aantal keer de krantenkoppen in de nationale en internationale pers. Het begon met de publicatie van een onderzoek papier: Low-Fat Diet with Caloric Restriction Reduces White Matter Microglia Activation during Aging door Zhuoran Yin en collega’s (een voormalige promovendus van de Afdeling Neurowetenschappen) in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Molecular Neuroscience. In deze publicatie, wordt de invloed van vetgehalte in het voedsel van muizen op de activering van microglia in de hersenen gemeld. De hypothese is dat een verhoogde activering van microglia tijdens het leven wordt geassocieerd met veroudering-geassocieerde cognitieve achteruitgang of neurodegeneratie. Aldus kan een vermindering van microglia activering een middel zijn om gezond verouderen te bevorderen. In deze studie werden muizen gevoed met een dieet met ofwel een hoog vetgehalte (40%) of een laag vetgehalte (10%). Dit op zichzelf resulteerde niet in een verschil of vermindering van de microglia activering tijdens veroudering, maar toen de calorie-inname van muizen op een vetarm dieet werd verminderd met 40%, werd een significante vermindering van microglia activering en ontsteking van de hersenen waargenomen.

Deze bevindingen in dit document werden besproken op het nationale nieuws radiostation Radio 1 en behandeld in een artikel door op twee na grootste wekelijkse nieuws magazine van de Verenigde Staten, Newsweek.

Back to previous page