Nature Neuroscience publicatie over microglia.

18 juli 2017

Op 3 juli publiceerden prof. Dr. Bart Eggen en collega’s een publicatie in Nature Neuroscience met de titel Transcriptomic analysis of purified human cortical microglia reveals age-associated changes.
Tijdens de embryonale ontwikkeling zijn microglia betrokken bij neurale ontwikkeling; Bij volwassenen zijn microglia de standaard aanwezige weefsel macrofagen van het centrale zenuwstelsel en zijn belangrijk voor weefsel homeostase. Dysfunctionele microglia worden steeds meer geïmpliceerd in pathologieën van het centrale zenuwstelsel, waaronder de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose en ontwikkelingsstoornissen.

Tot op heden waren alleen microglia gen expressie profielen van de muis beschikbaar. In deze studie werden humane microglia geïsoleerd uit humaan post mortem hersenweefsel (39 monsters) en daar werden gen expressieprofielen van gegenereerd. De belangrijkste bevindingen zijn dat microglia van muizen en mensen zeer vergelijkbaar zijn, en dat deze cellen veel biologische eigenschappen delen. Het effect van veroudering op microglia-genexpressie is echter heel verschillend tussen muizen en mensen. De overlap in leeftijds gerelateerde veranderingen in genexpressie tussen muis en menselijke microglia zijn verwaarloosbaar. Dit is een opmerkelijk onderzoeksresultaat dat het belang van menselijk weefselonderzoek naast dierenmateriaal onderstreept.

 

De menselijke microglia genexpressiedata zijn toegankelijk via GEO (GSE99074) en zullen binnenkort beschikbaar zijn op http://goad.education. Het papier is vrijelijk beschikbaar tijdens de maand juli op de website Nature Neuroscience.

Back to previous page