Ruim 1,5 miljoen voor onderzoek MS Centrum Noord Nederland

05 juli 2017

Het MS Centrum Noord Nederland (MSCNN) heeft de afgelopen maanden in totaal 1,5 miljoen euro toegekend gekregen voor onderzoek:

  • Susanne Kooistra krijgt een fellowship MS Research van ruim €400.000. Ze onderzoekt hoe bepaalde cellen in de hersenen, de microglia, bijdragen aan de ontwikkeling van MS laesies.
  • Wia Baron en Inge Zuhorn krijgen €250.000 voor een onderzoek naar de afgifte van een nieuw eiwit in de hersenen voor herstel van myelineschade bij MS.
  • Jan Meilof en Erik de Vries gaan met €300.000 onderzoeken of een PET-scan met MeDAS bij mensen met MS de afbraak en het herstel van myeline (isolatielaag rond de zenuwen) in de hersenen en ruggenmerg kan meten.
  • Jon Laman, Bert ’t Hart, Sasha Zhernakova, Cisca Wijmenga, Sebo Withoff, Hermie Harmsen, Jan Meilof en Thea Heersema krijgen €50.000 om de samenstelling en functie van darm-microbiota van de Lifelines deelnemers met MS te onderzoeken.
  • Inge Zijdewind en Thea Heersema krijgen €50.000 voor een onderzoek naar de farmacologische beïnvloeding van vermoeidheid bij MS-patiënten.

Tenslotte heeft de Stichting MS Research €464.000 gekregen van de Vriendenloterij voor onderzoek binnen het MSCNN. Met dat geld gaat het MSCNN hersencellen van een individuele patiënt kweken in het laboratorium. Op die manier kan er beter en sneller onderzocht worden wat er in de hersenen bij MS fout gaat en hoe dit af te remmen en te repareren. Cellen afkomstig uit door deelnemers gedoneerde urine kunnen tot iPS cellen worden geherprogrammeerd. Met de iPS-cel techniek kunnen verschillende soorten hersencellen gemaakt en onderzocht worden en wordt er voor het eerst ook rekening gehouden met de verschillen tussen MS-patienten.

 

Bron: Afdeling Communicatie, Afdeling Neurowetenschappen

Back to previous page