Hoogleraar André Aleman treedt toe tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

11 mei 2017

André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie in het UMCG, is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Een eer, vindt Aleman, en dat is precies wat het lidmaatschap is: een eerbetoon voor een wetenschappelijke carrière.

De KNAW is van oudsher een genootschap van excellente Nederlandse wetenschappers. Elk jaar kiest het genootschap nieuwe leden op basis van hoogwaardige wetenschappelijke prestaties. Een lidmaatschap is voor het leven.
Hij is een van de 26 nieuwe leden die de KNAW heeft gekozen. Op donderdag 8 juni worden zij geïnstalleerd. Vanuit het UMCG zijn er nu vier KNAW- leden: Liesbeth de Vries (Oncologie), Cisca Wijmenga (Genetica), Marian Joëls (Neurowetenschappen) en nu dus ook André Aleman.

André Aleman is een innovatief, internationaal vooraanstaand hersenonderzoeker. Hij doet onderzoek naar onderwerpen als zelfmoord, veroudering, schizofrenie en depressie. Aleman bracht onder andere de hersenen in beeld van schizofreniepatiënten die stemmen horen. Zijn onderzoek komt geregeld in de leerboeken en op de bureaus van beleidsmakers terecht. Verder schreef Aleman, die eerder lid was van De Jonge Akademie, een internationale bestseller over het seniorenbrein en houdt hij lezingen voor een breed publiek.

“Ik ben geweldig blij met deze benoeming”, zegt Aleman. “Het is een eer om lid te mogen zijn van de KNAW. Ik heb veel zin in de contacten met andere wetenschappers daar, de wetenschappelijke discussies die gevoerd worden en ook het meedenken in wetenschapsbeleid en wetenschapscommunicatie in de maatschappij.”

Bron: Afdeling Communicatie UMCG

Back to previous page