Verdediging proefschrift Annerieke de Vos

28 oktober 2016

Op 21 September 2016 verdedigde Annerieke de Vos haar proefschrift Insight in psychosis: Metacognitive processes and treatment voor een comité van gevestigde onderzoekers welke haar na beraad de doctors titel verleenden.

annerieke2

Zelfinzicht in psychose
Zelfinzicht is 50-80% vermindert in patiënten met schizofrenie. “>Annerieke de Vos werkzaam bij GGZ Drenthe en het Universitair Medisch Centrum Groningen, had als doel het ophelderen van welke processen ten grondslag liggen aan een verminderde inzicht en heeft geprobeerd om zelfinzicht te verbeteren in patiënten door zich te richten deze processen.

Patiënten met een verminderd zelfinzicht hebben moeite met het erkennen dat dingen in hun leven niet goed gaan en dat dit te maken kan hebben met hun psychisch functioneren en ontkennen dat ze hulp nodig hebben en dit wijten aan externe bronnen. Verminderd zelfinzicht wordt geimpliceerd tot een slechter welbevinden bij patiënten en tot problemen met familie en clinici. Een van de bevindingen van het proefschrift was dat patiënten met een verminderd zelfinzicht minder goed in staat waren om feedback te gebruiken om hun functioneren in een cognitieve taak aan te passen.

Tot slot, volgens de Vos en collega’s, betekent goed zelfinzicht niet noodzakelijkerwijs het aanvaarden van een diagnose (bijv. “Ik heb schizofrenie”). Veeleer gaat het om een complex proces van het integreren van informatie uit zichzelf en anderen in een rijke en complexe zelf-representatie, die ziekte gerelateerde ervaringen omvat. Het verbeteren van zelfinzicht op deze manier kan het herstel bij mensen met schizofrenie vergemakkelijken.

Annerieke de Vos (1987) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze deed haar promotieonderzoek bij het Ministerie van psychotische stoornissen van GGZ Drenthe.

Back to previous page