Onderzoekssubsidie voor Dr. Esther Opmeer en Prof. Dr. Andre Aleman om een beter inzicht in suïcidaal gedrag te krijgen

16 september 2016

Neurale indicatoren in suïcidepogingen en de effecten van behandeling: naar klinisch
relevante hersendata.
Onderzoekers Dr. Esther Opmeer en Prof. Dr. Andre Aleman werden beloond met een subsidie (€ 365,000) van ZonMw om een beter inzicht in suïcidaal gedrag te krijgen.

esther_opmeer_pd

Samenvatting:

Om suïcidaal gedrag beter te begrijpen en de preventie en behandeling te verbeteren, hebben we 1) meer kennis over de onderliggende mechanismen, en 2) objectieve markers van suïcidaal gedrag nodig.

Veranderde emotieregulatie kan een rol spelen en kan worden verbeterd door middel van cognitieve gedragstherapie (CGT) specifiek voor suïcidaal gedrag. Anderzijds verandert CGT sociaal-cognitieve aspecten niet, b.v. rekening houdend met de gevoelens van anderen (affectief inbeelden).
Er zal onderzoek naar hersenactiviteit tijdens emotieregulatie en affectief inbeelden worden gedaan bij mensen met suïcidaal gedrag. We zullen ook voor het eerst onderzoek naar de neurale correlaten van het inbeelden van toekomstige positieve gebeurtenissen doen. Onze metingen kunnen een gevoelig en objectief correlaat van relevante processen opleveren die niet worden gevonden tijdens klinische interviews. We zullen daarom onderzoeken of hersenactiviteit suïcidaal gedrag voorspelt. Bovendien zullen we de neurale effecten van gerichte cognitieve gedragstherapie bestuderen en of dit is sterker voor de individuele (emotieregulatie) dan voor de sociaal-cognitieve processen. De resultaten kunnen leiden tot ontwikkeling van verbeterde interventies in suïcidaal gedrag.

Bron: http://www.zonmw.nl/nl/projecten/project-detail/neural-predictors-of-suicide-attempts-and-effects-of-treatment-towards-clinically-relevant-brain-da/samenvatting/

Back to previous page