Promovendus: Probiotica voor hersenaandoeningen

Opleiding: WO 36 uur per week

Salaris: €2495 – €3196

Reageer t/m 22 november

Werkomgeving

Het Cognitive Neuroscience Center (CNC) is een onderzoeksgroep ingebed in de afdeling Biomedische Wetenschappen van Cellen & Systemen (BSCS) in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De missie van CNC is om beter inzicht te krijgen in de cognitieve mechanismen die ten grondslag liggen aan psychiatrie en neurologische aandoeningen, zoals neurodegeneratieve aandoeningen en schizofrenie. Onze onderzoekgroepen werken met verschillende soorten neuroimaging, zoals (f) MRI, PET en EEG en onderzoeken behandeling met verschillende soorten interventies, zoals directe hersenstimulatie, psychotherapie, leefstijlinterventies en farmacotherapie. Hierbij is er, wat betreft dieet interventies, intensieve samenwerking met de afdeling Maag-, Darm- & Leverziekten van het UMCG. Het CNC is onderdeel van het UMCG in de bruisende stad Groningen in het noorden van Nederland.

Het onderzoek

Het onderzoeksproject richt zich op de effecten van een anti-inflammatoir dieet bij vier veelvoorkomende hersenaandoeningen: de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, schizofrenie en bipolaire stoornis. Voedingsspecialisten van het UMCG hebben een ontstekingsremmend dieet samengesteld dat zorgt voor goede darmgezondheid. Het doel van ons onderzoek is onderzoeken of een ontstekingsremmend dieet zorgt voor beter functioneren en welbevinden. Door de darmgezondheid van mensen met een hersenaandoening te verbeteren verwachten we op een veilige manier hun functioneren te verbeteren, de symptomen te verminderen, het denkvermogen en welbevinden te verbeteren en de algemene gezondheid te bevorderen.

Functiebeschrijving

 • Je verricht onderzoek binnen dit project, waarbij je leiding geeft aan een groot team stagiairs en met veel patiënten contact onderhoudt.
 • Je rapporteert de resultaten in (top)tijdschriften, uitmondend in een proefschrift.
 • Je werkt in een enthousiast multidisciplinair onderzoeksteam, waar de verschillende benodigde expertises in vertegenwoordigd zijn.
 • Je opleiding is ingebed in de onderzoekschool Brain and Cognition binnen de Graduate School of Medical Sciences.

Wie zoeken wij

Een enthousiaste afgestudeerde met een biomedische of voedingskundige achtergrond op masterniveau (geneeskunde, psychologie, biomedische wetenschappen, voedingswetenschappen, diëtetiek met wetenschappelijke affiniteit, of iets equivalents) met:

 • aantoonbare wetenschappelijke belangstelling, bij voorkeur blijkend uit één of meerdere publicaties en een succesvol afgeronde research master;
 • aantoonbare affiniteit met psychiatrische en neurologische patiënten;
 • aantoonbare wetenschappelijke belangstelling voor voeding;
 • aantoonbare ervaring met analyse van grote databestanden;
 • het vermogen om over de grenzen van zijn of haar eigen discipline heen te kijken;
 • goede communicatieve en organisatorische vaardigheden, aangezien de studie ingewikkelde logistiek en veel samenwerkende partners heeft;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in het Engels en Nederlands;
 • de capaciteiten van een teamspeler die ook goed zelfstandig kan werken en beschikt over doorzettingsvermogen;
 • talent voor en plezier in het aansturen en begeleiden van stagiairs.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Wat bieden wij

Het betreft in principe een fulltime arbeidsovereenkomst (36 uur per week) voor de duur van het promotietraject met een maximum van vier jaar. Het salaris bedraagt minimaal € 2.495,- bruto in het eerste jaar tot maximaal € 3.196,- bruto (schaal PRO) in het laatste (4e) jaar, op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Na een jaar wordt het functioneren geëvalueerd om te beslissen of er voldoende progressie is om te verwachten dat je het proefschrift zal afronden binnen de opvolgende drie jaren.

Meer informatie
Neem voor meer informatie over deze vacature contact op met:

 • prof. dr. Iris Sommer, e-mailadres: i.e.c.sommer@umcg.nl (e-mailadres niet gebruiken voor sollicitaties)

Voor vragen over de functie

Als je vragen hebt over de inhoud van de functie, vinden we het leuk om van je te horen. Neem gerust contact op.

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 22 november 2020.
Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

 

Solliciteer

Share this:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×