Team science voor baanbrekend fundamenteel onderzoek (ZonMw Open) (ao Giepmans group)

10 June 2021

Met het oog op team science is het programma ZonMw Open Competitie specifiek bedoeld voor vernieuwende en grensverleggende combinaties van twee of meer onderzoeksgroepen

link

Stress in insuline-producerende cellen in levende lijve onderzocht
B.N.G. (Ben) Giepmans – UMC Groningen
E.C.M. (Elizabeth) Carroll – TU Delft
A. (Arnaud) Zaldumbide – Leiden UMC

In Type 1 diabetes worden de eilandjes van Langerhans vernietigd, waarom is niet bekend. Met een speciale kleurenmicroscoop bestudeert het team in levende vissenlarfjes of deze eilandjes, omringt door alvleeskliersappen producerende cellen, in de stress raken van hun buren. Dit kan de eerste stap zijn die de uiteindelijk vernietiging verklaart.

Beta cell stress and the exocrine pancreas: A cause/ consequence relationship?

Evidence that the complete pancreas is affected in Type 1 diabetes is emerging. In zebrafish larvae the scientist microscopically study a cause-consequence relationship to understand whether the insulin-producing cells will be stressed by their neighbors involved in food processing, which may be a long-sought trigger for Type 1 diabetes.

 

Back to previous page